Suze su OK!

emocije

Dok smo izlazili sa sastanka, vrtelo mi se u glavi. Pokušavala sam da sredim haotične misli i razjasnim sebi šta se upravo desilo. Odavno nisam prisustvovala tako neprijatnom razgovoru. Još više je vremena prošlo od kada je neko prema meni pokazao takvu netrpeljivost, bio grub, negirao moje kompetencije, odluke i predloge. Kolege su me gledale zbunjeno, i sami začuđeni. Ušli smo u auto. Ćutala sam i treptala najbrže na svetu, svesna da je to jedini način da odložim bujicu suza. Stigli smo u kancelariju i ja sam se odušunjala do wc-a da tamo na miru plačem.

Wow, Milana, zar stvarno ništa za sve ove godine nisi naučila?! Da li stvarno sediš u wc-u i plačeš kao devojčica!? Da li si stvarno ta žena, ona koja ne upravlja emocijama, ona koja ne ume da razdvoji poslovno od ličnog!? Ona koju saradnici povrede do te mere da lije suze?! Ona zbog koje i opstaju stereoptipi o emotivnim ženama, nesposobnim da racionalno upravljaju sobom, pa onda ni drugima? Šta će misliti kolege ako te vide ovakvu? Uozbilji se i saberi, obriši suze, podebljaj puder i izađi uzdignute glave. Sa pomalo oholim i nehajnim stavom, prođi pored svih, i izguraj do kraja dana, zabuljena u kompjuter. Onda se kući, u svoja četiri zida, bavi time ko te povredio i plači do mile volje!

Sve bih ovako sebi rekla, i još grublje, i još gore, da se ovaj sastanak desio pre 3 godine. I ne samo to. Tražila bih svoju krivicu i pitala se čime li sam izazvala dotičnog “gospodina”.

Srećom, danas sam mnogo pametnija. Današnja Ja i Ja-od-pre-tri-godine ne slažemo se u mnogo čemu. To je možda moj najveći uspeh.

Današnja ja odmah je sebi oprostila ovaj trenutak „slabosti“. Sa puno nežnosti utešila je sebe, shvatajući šta se desilo. Muškarac, na poziciji moći, osetivši se neadekvatno i nesigurno zbog poslovne situacije u kojoj smo bili, kao način da povrati osećaj važnosti i moći, neopravdano je bio grub i nepristojan. Svoje frustracije je iskalio na meni ali to nema veza sa mnom, već samo i jedino sa njim.

Danas znam da upravljati emocijama znači biti ih svestan, osluškivati ih, prihvatiti i razumeti. Upravljati emocijama nipošto ne znači da ih sputavamo, ignorišemo i guramo pod tepih. Upravljati emocijama za mene, u ovom konkretnom slučaju, značilo je da, i pored neadektatnog ponašanja mog sagovornika, ostanem pristojna, pribrana i dosledna svojim argumentima.

Danas takodje znam da emocije nisu ekskluzivno rezervisane za porodicu i prijatelje. Emocije i posao idu ruku pod ruku. Staromodno je shvatanje da biti profesionalan znači biti robot. Pravi lideri, oni koji zaista transformišu ljude, timove i organizacije, znaju da je autentičnost ono što ljudi cene. Autentičnost, iskrenost, a ne pretvaranje. Samo oni koji poslu pristupaju sa emocijama kreiraju promene i postižu natprosečne rezultate.

Savremeni autori sve više osporavaju tradicionalno sagledavanje liderstva i dobrog poslovnog ponašanja kao skupa osobina poput analitičnosti ili fokusiranosti na rezultate. Oni ukazuju na to da su pravi lideri iskreni i ne kriju svoju nesavršenu individualnost. Ali ne trebaju nam naučni radovi da bismo ovo shvatili. Pogledajte one sa kojima radite, i kolege i nadređene. Ko vas motiviše? Ko unosi žar u vaš tim? Ko vas pokreće da date sve od sebe? Pokreću nas oni koji pokazuju prave, iskrene emocije. A gde su emocije – tu je i po neka suza.

Očekivanja koja se vezuju za poslovno uspešnog muškarca, a koja podrazumevaju odsustvo empatije i hladnokrvnost u donošenju odluka i postupanju, polako ali sigurno postaju prošlost u kompanijama koje oblikuju društvo današnjice. I to je dobra vest za sve, za muškarce podjednako kao i za žene. Žene-profesionalci ne treba da pokušavaju da budu ono što nisu – hladne, rezervisane i bezosećajne, već da prigle svoje emocije kao vredan resurs. To ne znači dozvolu da se bude hirovit, neprijatan kad nam je loš dan, grub prema onima koji nam nisu simpatični, prečesto uplakan ili razdražljiv. Ali znači pravo da pokažemo da nam je stalo, mogućnost da budemo ono ko jesmo.

Kada vas sledeći put bes, osećaj nemoći, nečija neiskrenost ili osećaj izdaje dovedu do suza, znajte da je i čuvena Šeril Sendberg, direktorka operative Fejsbuka, po sopstvenom svedočenju, plakala u kancelariji, na ramenu Marka Zukerberga.

Plakati kao devojčica je u redu. Suze su u redu, pa čak i na poslu. Devojčice plaču kad ih povrede, kad ih boli. Plaču iskreno i ne kalkulišu. Devojčice plaču zbog nepravde. Devojčice ispravljaju krive Drine. Devojčice žele da svima bude bolje. Devojčicama je stalo.

Devojčice plaču, i devojčice mogu da promene svet.

One Reply to “Suze su OK!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *