Roditeljstvo u moru informacija

 

Često čujem kako su današnji roditelji zatrpani informacijama i kako im to otežava roditeljstvo. Internet ih bombarduje, društvene mreže napadaju, ne daju im da postupe u skladu sa svojim roditeljskim instiktima, zbunjuju ih (dez)informacijama, podacima … Mnogo je lakše bilo pre, kad se znao neki red, slušao se pedijatar a reč patronažne sestre bila zakon.

Sa ovim tvrdnjama se baš, baš ne slažem.

Dostupnost informacija

Dostupnost informacija je nešto najbolje što su nam savremene tehnologije pružile. Svo znanje ovog sveta nam je nadohvat ruke. Samo jedan klik nas deli od podataka, naučnih istraživanja, informacija, na svaku temu koja nas interesuje.

Društvene mreže su predivan medij. Svako, baš svako, može da plasira informaciju i kreira sadržaj, bez cenzure. Kada mnogi upravo ovo upotrebljavaju kao argument protiv mreža, zaboravljaju jednu drugu njihovu karakteristiku – na mrežama sami biramo izvore iz kojih nam informacije dolaze. Ja nemam uticaj na uređivačku politiku nijedne televizije, ali biram koga pratim i čiji postovi pune moj feed.

Gde nastaje problem?

Istina je da u moru informacija na mrežama, i internetu uopšte, postoji i ogroman broj dezinformacija. Nažalost, ni knjige ne nude odgovore na naše dileme. Različiti autori predlažu posve drugačija rešenja za iste probleme.

Razumem i znam koliko to zbunjuje. Od širokog povoja, preko vremena za uvođenje čvrste hrane, do načina na koji dete treba uspavljivati…i još hiljadu tema na koje ni struka, ni roditelji, ni društvene mreže nemaju jedinstven odgovor.

I dalje tvrdim da je više informacija bolje za nas!

Problem ne nastaje zbog previše informacija, već zbog nedostatka kritičkog stava i zbog nedostatka truda, da ne kažem iz lenjosti. Suočeni sa prevelikim brojem informacijama, roditelji žele brza rešenja. Lakše je otići na popularni forum i pročitati prva tri posta, ili pogledati instagram profil popularne mame-blogerke, nego pročitati par knjiga, detaljno istražiti temu, konsultovati se na više strana, suočiti mišljenja.

Društvene mreže nisu i ne smeju da budu jedini izvor znanja, niti o roditeljstvu, niti o bilo kojoj drugoj temi. Znanje su obrađene i shvaćene informacije pomešane sa iskustvom. To je moja definicija.

Više informacija za nas kao roditelje znači više mogućnosti. To svakako nosi i veću odgovornost. Ali, imati odgovornost u svojim rukama za mene je dobra vest!

Kako prepoznati pravu informaciju

Na nama je da sve što do nas dođe kritički obradimo, pa tek onda prihvatimo i primenimo. Ni jednu informaciju, savet, instrukciju koja dođe do nas ne smemo uzeti zdravo za gotovo. Sebi uvek postavim pitanje:

 • Ko je izvor ove informacije?
 • Da li verujem tom izvoru?
 • Šta dokazuje kredibilitet ovog izvora?
 • Šta mi kaže moje dosadašnje iskustvo?
 • Šta mi kaže moj osećaj? 

Da zaključim…

Priroda nije sve uredila i nećemo samim činom rođenja deteta postati i dobri roditelji. Priroda jeste uredila da svoje dete volimo najviše na svetu, više nego što smo ikada mogli da zamislimo. I to je sasvim dovoljno od prirode. Ostalo je na nama.

 A šta je to ostalo?

Ostalo je da učimo. O sebi i o svom detetu. O njegovim potrebama, fazama razvoja, najboljim načinima da sa njim komuniciramo i da ga razumemo. O tome šta mu kada treba i kako to da mu pružimo. O tome kako da ga hranimo, kako da ga oblačimo, kako da ga podučavamo, pa čak i kako da ga volimo. Jer ljubavlju mnogi nazivaju i ono što ljubav nije. Ali o tome neki drugi put…

 

 

3 Replies to “Roditeljstvo u moru informacija”

 1. Meni je npr moja mama ogroman izvor informacija i mnogo sam saznala od nje (jos sam u trudnoci, prva beba) sto se samog porodjaja tice. Dosta drugarica koje su prosle kroz sve ovo su mi preporucile neke preparate ili me savjetovale. Dakle iskustvo drugih ljudi.
  Zatim aplikacija preko koje pratim trudnocu od samog starta i koja u prosjeku svakog drugog, treceg dana ima informacije za tu sedmicu, i divno mi je sto kad udjem u svaku sedmicu mi kaze koje je velicine beba- npr avokado, tikva, balancana.. i kako se razvija beba.
  Od doktora sam dobila vrlo vrlo oskudne informacije.. sto mi je grozno.. ovo mi je prva trudnoca, a ginekolog nema vremena niti strpljenja da mi kaze bilo sta- ja sam njemu ko zna koja trudnica tog dana a i u zivotu.. moram da postavljam pitanja i potpitanja i to brzo i da procijenim pravi trenutak u kom cu da pitam. Znanje i strucnost mog ginekologa ne dovodim u pitanje ali bih voljela da dobijem informacije od njega o trudnoci, a ne da pregled traje 10 minuta…

  1. I ja sam koristila tu aplikaciju i jedva cekala da dobijem poruku na koju voćku sada podseća beba 🙂 Baš sam pre par dana to spominjala sa mužem. Za ginekologa – apsolutno isto. Jedino ako dodješ baš sa spiskom pitanja, dobiješ odgovore. Pripremi se da je i sa pedijatrom ista priča. Mnogo toga je na nama ali treba uživati u tome. To sam propustila da napišem u tekstu. Uživam da istražujem teme roditeljstva 🙂
   P.S. hvala puno što si podelila misli i svoje dosadašnje iskustvo!

 2. Odličan članak.Ali to može da napiše samo osoba koja je sjajna, obrazovana i uz to majka.Jer jedno je gledati kako avion leti, a drugo upravljati njime.
  Ako se slede taksativno nabrojana pitanja koga da slušamo , neće se desiti da nam ” umetnice” pričaju o vakcinama.Znači Pedijatar, majka i sekektovani tekstovi su dobitna kombinacija.
  Samo pišite i dalje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *