Kako da pronađete najbolju dadilju za vaše dete?

Ako ste mama koja radi, često vas pitaju ko vam čuva dete. Kada kažete da je u pitanju dadilja, pa još i da ste zadovoljni, u velikom broju razgovora sledi čuđenje i pitanje: „Kako ste uspeli da je nađete?“ Skoro uvek u nastavku sledi i priča o nečijem lošem iskustvu i o tome kako je nemoguće naći pouzdanu ženu za čuvanje deteta.

Naša priča o dadilji potpuno je drugačija i zato želim da je podelim.

Kako pronaći dadilju?

Prva opcija je svakako preporuka. U idealnom scenariju neko vama blizak, čijem sudu verujete, imao je dadilju, ona je trenutno dostupna i vi je angažujete. Ovo je, nažalost, najmanje verovatna opcija. Naravno, raspitajte se okolo. Razglasite da tražite nekoga. Pustite poruku svima za koje mislite da vam mogu dati neku informaciju.

Mi smo to uradili i – ništa. Dobili smo neke kontakte, pozvali ih ali niko nije bio dostupan za angažman. Našli smo se u ćorsokaku i strahovali da rešenja nema.

Vrlo brzo potom, problem je prevaziđen jer smo po preporuci kontaktirali agenciju koja posreduje u pronalaženju dadilja i bebisiterki. U pitanju je agencija Happymamma. Ovo nikako nije sponzorisana priča. Za njihov profesionalnizam i način rada imam samo reči hvale, a detalji celog procesa slede u daljem tekstu.

Kako funkcioniše agencija za posredovanje?

Kada kontaktirate agenciju, zakazaćete sastanak sa njima na kome ćete izložiti vaše potrebe. Agencija se obavezuje da vam pošalje barem tri biografije osoba koje mogu da odgovore tim potrebama. Ukoliko vam nijedna od predloženih kandidatkinja ne odgovara, agencija traže dalje. Sa onim kandidatkinjama koje vam odgovaraju, organizuju se razgovori. Razgovore možete obaviti kod kuće ili u agenciji. Ukoliko nakon razgovora i dalje niste sigurni ko je vaš izbor, možete neku od njih ili čak i sve tri, uzeti na probni rad. Probni rad je u našem slučaju trajao 5 dana, 4 sata dnevno. Nakon perioda probnog rada verovatno ćete odlučiti ko je vaš izbor. Medjutim, čak i ukoliko nakon probnog rada kažete da vam niko od ponuđenih ne odgovara, agencija nastavlja da traži i ceo proces se ponavlja. Sve to vreme, stručno osoblje agencije je u komunikaciji sa vama, savetuju vas, brinu o tome da se osećate lagodno i sigurno, pomažu vam da artikulišete potrebe i ohrabruju vas da nastavite potragu sve dok sasvim ne budete sigurni da je to – to.

Bez obzira da li dadilju tražite preko preporuke ili preko agencije, evo par saveta za koje mislim da će vam pomoći, ne samo da pronađete dadilju, već i budete zadovoljni izborom.

  • Raščistite sa sobom zašto vam je dadilja potrebna i oslobodite se osećaja griže savesti

Ukoliko ste mama koja se vraća na posao, a procenite da je još uvek rano za jaslice, nemate tzv. baka-i-deka-servis, a možete da priuštite pomoć ove vrste, razlog da angažujete dadilju je očigledan.

Ako ste mama koja ne radi, ili ste i dalje na porodiljskom, postoji mnogo razloga da angažujete pomoć. O tome sam već pisala u tekstu  “Loše majke i njihove dadilje” i toplo vam preporučujem da ga se podsetite.

  • Razjasnite šta je dadilja, tj. šta tražite

Kada tražite dadilju imajte u vidu da ne tražite svoju repliku. Dadilja nije vaša zamena. Vi ste Roditelji i vi ste detetu nezamenljivi.

Dadilja ne mora da ima temperament i narav slične vama. Prilika da se dete susretne sa različitošću u svom okruženju može da mu donese mnogo toga dobrog. Ivana, koja čuva našeg Vida, tiha je i na prvi pogled povučena, za razliku od mene koja sam ekstrovertna i i često glasna.

Kada počnete da razmišljate na ovu temu, ne gubite iz vida ni to da ne tražite ni novu prijateljicu sa kojom delite interesovanja. Tražite osobu u koju se možete pouzdati da će na najbolji mogući način pružiti negu i pažnju vašem detetu.

  • Definišite svoja očekivanja i budite realni

Kada sam poznanici u Austriji rekla da smo našli dadilju, ona me pitala da li će dadilja Vida podučavati nekom stranom jeziku. Nasmejala sam se. Olakšavajuća okolnost za ovo pomalo snobovsko pitanje je što ta poznanica nema dete, te ni svest o tome da dete od godinu dana još uvek ne govori ni maternji jezik.

Bilo kako bilo, čula sam razne priče o tome kakve zahteve porodice postavljaju pred dadilje. Od nekih dadilja se izgleda očekuje da budu bića sa supermoćima, koja imaju 3 glave, 4 para ruku i mogu da budu na više mesta u isto vreme. Ako očekivanja postavite nerealno, razočaranje i nezdovoljstvo su osigurani.

Nama su uvek vodilja bila sledeća dva pitanja.

Prvo: Šta je realno i moguće? Ukoliko ja nisam u stanju da se posvetim detetu, skuvam ručak i stan držim cakum-pakum, kako to mogu da očekujem od bilo koga drugog.

Drugo: Šta nam je zaista važno? A odgovor je briga o Vidu, igranje sa njim, izlasci napolje, čitanje knjiga, sticanje novih veština. To je ono što smo uvek stavljali u prvi plan. Poslednje što smo želeli je da dete neaktivno provodi vreme ili gleda TV, kako bi nam kuća blistala.

Dadilja je dadilja a ne kuvarica ili spremačica. To ne znači da ne možete dogovoriti da uradi po neki posao u kući, kada joj raspored dozvoli. Dok dete spava, ona može da raširi ili pokupi veš, raspremi njegovu sobu, opere igračke, obriše prašinu. Važno je da već na početku naglasite da to od nje očekujete i da svakog dana ili nedeljno dogovarata te dodatne poslove, imajući u vidu ritam vašeg deteta i prioritete.

  • Pripremite sa za intervju sa kandidatkinjama

Detaljno pročitajte sve biografije koje dobijete. Odštampajte ih i obeležite one delove koji su posebno važni i o kojima biste želile da sa kandidatkinjama popričate.

Pripremite spisak pitanja. Neka od pitanja koja su meni bila važna su:

  • Zašto se bavite ovim poslom?
  • Na koji način rešavate situacije u kojima je dete naposlušno?
  • Koje aktivnosti biste predložili za dete uzrasta mog deteta a koje biste predložili nakon tri meseca?
  • Da li biste povremeno obavljali manje kućne poslove?
  • Koja su vaša očekivanja od nas?

 

  • Počnite sa traganjem na vreme

Ne čekajte da se vreme povratka na posao približi, već počnite sa potragom barem 2 meseca ranije. Računajte da će vam neko vreme biti potrebno da nađete odgovarajuću osobu, a takođe vam preporučujem da jedan period sa detetom budete i vi i dadilja, kako bi navikavanje lakše prošlo.

Izabrali ste dadilju. Šta dalje?

Kada nađete dadilju koja vam odgovara i angažujete je, novi izazovi vas čekaju.

Jako je važno da na samom početku dogovorite i sve operativne detalje kao što su radno vreme, prekovremeni sati, slobodni dani (koliko ih ima godišnje, koliko ranije treba da ih najavi, kako i da li ćete ih platiti), bolovanje (kao i svako drugi, i dadilje dobiju grip ili prehladu, mislite o ovim detajlima na vreme). Sve što dogovorite stavite na papir, kako kasnije ne bi bilo problema sa interpretacijom dogovorenog. U svemu ovome pomoći će vam  divne žene iz agencije Happymamma.

Otvorena komunikacija je po mom mišljenju najvažnija. Recite šta očekujete, recite šta vam smeta, šta želite da radi drugačije. Ali pre toga – pohvalite ono što je dobro, što cenite i na čemu ste zahvalni.

Kao i svaki odnos, i ovaj se gradi i potrebno je vreme da bi se učvrstio a poverenje izgradilo. I ne zaboravite da poverenje treba da bude obostrano. Da, vi dadilji poveravte najvredni što imate – vaše dete,  ali da biste od nje dobili maksimum, da bi vam otvoreno prenela sve relevantne informacije, da bi vaš odnos bio zaista partnerski, i ona mora imati poverenja u vas.

Na kraju dana, neka vam vaše dete, njegovo rapoloženje i nakolnost prema dadilji budu najbolji pokazatelji njenog rada. I ne strahujte da će vas ikada iko zameniti u dečijem srcu. Kao što rekoh, vi ste roditelji i vi ste nezamenljivi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *